Dünya Akıllı Şehirler Kongresi Gerçekleştirildi.

17-19 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen World Cities Congress İstanbul 2018 organizasyonuna Ulaştırma ve Haberleşme Uzman Yardımcısı Ahmet Şenol KOYUNCU ve Ulaştırma ve Haberleşme Uzman Yardımcısı Ecem YAZICI katılım sağlamıştır. Akıllı şehir dönüşümü teması ile hazırlanan fuar ve konferanslarda, akıllı şehirlerdeki ulaşım ve araç teknolojileri kapsamında nesnelerin interneti, büyük veri ve siber güvenlik konuları ön plana çıkmıştır. Konferansın amacı akıllı şehir konseptindeki yeni teknolojilerin ve stratejilerin aktarılması için akademik konu başlıkları ile katılımcılar, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri arasında sürdürülebilir bilgi alışverişinin sağlanmasıdır. Düzenlenen konferanslar ile akıllı ulaşıma yönelik proje ve fikirler değerlendirilmiştir. Akıllı şehir konsepti ile, ulaşımdan enerjiye, çevreden güvenliğe her alanda bilişim teknolojilerinin şehir yönetim süreçleri ile birleştirilerek sürdürülebilir şehirlerin oluşturulması hedeflenmektedir. 

Etkinliğin açılış oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt UYSAL gerçekleştirdiği konuşmasında, akıllı şehirlere duyulan ihtiyacın giderek arttığını belirterek yeni ve akıllı çözümler bulunmasının gerekliliğini vurgulamıştır. İstanbul Valisi Vasip ŞAHİN ise akıllı şehirler konusunda kamu ve özel sektör tarafından üretilen verilere tüm tarafların daha verimli bir şekilde erişebilmesi bakımından büyük veri kavramına dikkat çekmiştir. 

“Dünya Akıllı Şehirler Kongresi 2018”in açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise klasik kent yönetimi anlayışının çok geride kaldığını belirterek, belediyecilik’in sadece temizlik, su, yol gibi temel kamu hizmetlerinin çok ötesinde anlamlar taşıdığını modern belediyeciliğin yeni rotasının akıllı şehir uygulamaları olduğunu belirtmiştir. 

İspanya Eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da ülkeler arasında kapsamlı bilgi birikimi paylaşımının daha konforlu bir geleceğin anahtarı olduğunu belirtmiştir. 

Etkinlik kapsamında akıllı şehirler teması altında 12 panel düzenlenmiştir. Ayrıca düzenlenen fuara Turkcell, İSBAK, Türk Hava Yolları, PTT, Huawei, Vodafone gibi büyük firmalar katılım göstermiş ve ulaşım alanlarındaki projelerini sergilemiştir. Fuar kapsamında kurulan stantlar ziyaret edilmiş ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler alınmıştır.