UDHAM BAŞKANLIĞINDAN YERLİ VE MİLLİ ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ PROJELERİNE TOPLAM 200 MİLYON TL DESTEK

UDHAM BAŞKANLIĞINDAN YERLİ VE MİLLİ ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ PROJELERİNE TOPLAM 200 MİLYON TL DESTEK

Ulaştırma sektöründe elektronik haberleşme altyapısının geliştirilmesi amacıyla “Ulaştırma Sektöründe Elektronik Haberleşme Teknolojileri” başlıklı Ar-Ge destek çağrısı Başkanlığımız tarafından başlatılmıştır. Başvuruların 3 Temmuz’da sona ereceği çağrıda yerli ve milli elektronik haberleşme projelerine toplam 200 milyon TL destek verilecektir. Projeler Demiryolu, Denizcilik, Karayolu ve Havacılık alanlarında elektronik haberleşme temelli olacak olup desteklenmede öncelikli bazı proje başlıkları;

·         Demiryolu haberleşme sistemleri,

·         Tren izleme ve kontrol sistemleri,

·         Deniz trafiğine yönelik haberleşme sistemleri,

·         Denizlerde acil durum haberleşme projeleri,

·         Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) görev alanına giren haberleşme sistemleri,

·         Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün (DHMİ) görev alanlarına giren haberleşme sistemleri;

·         Akıllı trafik yönetim sistemleri,

·         Akıllı yük ve yolcu taşıma sistemleri, olarak belirlenmiştir.

Ulaştırma sektörünün tüm modlarında dünya ile rekabet edecek teknolojilerin üretilmesi için çıkılan Ar-Ge destek çağrısında yerli ve milli projelerin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) olarak “Ulaştırma Sektöründe Haberleşme Teknolojileri” projelerinin desteklemesi amacıyla çıkılan çağrıda Demiryolu, Denizcilik, Karayolu ve Havacılık alanlarında elektronik haberleşme temelli Ar-Ge projeleri ile tüm ulaşım modlarında Ar-Ge’nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Destek sonucunda ulaştırmanın tüm alanlarında prototip, yazılım ve teçhizat gibi ürünlerin geliştirilmesi ve çağrı kapsamında Ar-Ge desteği verilecek projeler ile yerli ve milli üretimin teşvik edilmesi, ileri teknoloji ürünlerde dışa bağlılığın azaltılması, ulaştırma alanındaki Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

ÖZEL VE KAMUDAN TÜZEL KİŞİLER BAŞVURU YAPABİLECEK

Türkiye’de faaliyet gösteren özel ve kamu hukuku tüzel kişiliklerin ortak ya da ayrı başvuru yapabileceği çağrıda başvuru sahiplerinde aranan özellikler şu şekildedir;

“Ar-Ge projesine destek başvurusunda bulunan kuruluşun proje konusunun faaliyet alanıyla ilişkili olması, başvuru yapan kuruluşların, kamu kurumu ve kuruluşları hariç başvuru tarihi itibarıyla en az bir yıldır faaliyette olması, başvuruyu yapan kuruluşların (kamu kurumu ve kuruluşları hariç) projede yer alan personel sayısının en az üçte biri kadar personeli en az bir yıldır bünyesinde çalıştırıyor olması gerekmektedir. Kuruluşların bir araya gelerek ortak proje başvurusunda bulunmaları durumunda ortaklardan biri proje esas muhatabı olarak proje başvurusunda belirtilmelidir. Ortak başvurularda; kuruluşlar, projede yer alan personel sayısının en az üçte biri kadar personeli en az bir yıldır bünyesinde çalıştırıyor olması şartını birlikte sağlayabilirler. Kuruluşlar, bir başvuru dönemi içerisinde her bir sektör için tek başına veya ortak olarak sadece bir proje başvurusunda bulunabilecektirler.”

UDHAM Başkanı Sayın Selami YAZICI, UDHAM-EH-2023-02 kodlu çağrı hakkında “Proje sahipleri projelerinde en az bir akademisyeni de dahil edecektir. Kuruluşlarımızın Ar-Ge süreçlerinde üniversitelerimizden de faydalanması ve değerli akademisyenlerimizin de araştırma ve geliştirme alanındaki tecrübeleriyle bu kuruluşlara faydalı olmasını temenni ediyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

YAZICI, çağrı kapsamında ülkemizde yaşanan elim doğal afetler üzerine alınan kararları da açıklayarak, “UDHAM-EH-2023-02 Ulaştırma Sektöründe Haberleşme Teknolojileri çağrısında 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen doğal afetlerden etkilenen şehirlerden yapılacak Ar-Ge projesi destek başvurularını öncelikli olarak değerlendireceğiz. Böylece bu illerimizdeki araştırma ve geliştirme altyapısının güçlendirilmesini hedefliyoruz. Buradan depremden etkilenen 11 ilimizdeki teknoloji firmalarımıza, teknokent araştırmacılarımıza ve akademisyenlerimize UDHAM Başkanlığımız internet sayfasında yer alan Ar-Ge destek çağrımızı incelemelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

24 AYA KADAR DESTEK

24 aya kadar destek verilecek olan projelerde destek oranı talep edilen toplam bütçenin azami yüzde 75’i olabilecektir. Eş finansman oranının asgari yüzde 25 olarak belirlendiği çağrıda bir proje sahibi, bir sektörde yalnızca bir proje başvurusunda bulunabilir. 2023 yılı ikinci dönem çağrı kapsamındaki toplam destek bütçesi 200 milyon TL’dir. Bir proje sahibi için UDHAM tarafından yapılacak toplam destek miktarının üst sınırı ise 15 milyon TL olarak belirlenmiştir.

Başvurular 2 Mayıs’ta başlayacak ve 3 Temmuz saat 16.00’da sona erecektir. Gerekli belgelere /” adresinden ulaşabilirsiniz.