UDHAM SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞTIRMA VE AKILLI ALTYAPI SİSTEMLERİ ZİRVESİNDE

UDHAM SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞTIRMA VE AKILLI ALTYAPI SİSTEMLERİ ZİRVESİNDE

 

Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Ulaştırma ve Akıllı Altyapı Sistemleri Zirvesi,” Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir URALOĞLU katılımlarıyla gerçekleşti.

 

Bakanımız Abdulkadir URALOĞLU, her yıl artış gösteren kuraklık, kasırga, orman yangınları ve sel gibi doğal felaketlerin küresel çapta milyarlarca dolarlık ekonomik bilançoya sebep olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bakanlık olarak, iklim krizinin ülkemiz ve dünyamız açısından verdiği olumsuz etkileri önemsiyoruz ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışıyoruz. Çevre hassasiyetine, karbon emisyonunun azaltılmasına önem vererek hızlı, güvenli ve ekonomik ulaşıma yönelik projeler hayata geçiriyoruz. Vizyonumuz, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği'nin temel yaklaşımları ile birçok ortak paydaya sahiptir. Bilindiği üzere Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2030'a kadar Avrupa kıtasında ulaşım odaklı karbon salınımını yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılına gelindiğinde ise '0' karbon salımı hedefine ulaşmayı amaçlamaktadır.


Türkiye olarak, küresel ekonomideki güç dengelerini etkileyecek bu ve benzeri uygulamaları her zaman yakından takip etmekteyiz. Ayrıca ülkemizin Paris Anlaşması'na taraf olması ile birlikte '2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi' ve 'Yeşil Kalkınması Politikası' doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli stratejik hedef ve eylemlerin belirlenmesi için de çalışmalara başladık. Bunun yanı sıra 2053 yılı için hedeflediğimiz sıfır emisyon doğrultusunda ulaşım odaklı sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmeye yönelik somut adımlar da atıyoruz." dedi.

Programın ikinci oturumunda, akıllı ulaşım sistemleri konusunda önemli bir panel düzenlendi:

UDHAM Strateji Daire Başkanımız Faruk YILMAZ, panelin üçüncü oturumu olan “Kara, Deniz, Hava Ulaşımı ve Akıllı Şehirler” panelinde konuşmacılar arasında yer aldı. Akıllı altyapı sistemlerinin geleceği, veri analitiği ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri gibi konularda katılımcılara bilgi veren YILMAZ: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak altyapı çalışmalarını yerinde ve doğru tekniklerle gerçekleştiriyoruz. Demiryolu, denizcilik ve karayolları arasındaki akıllı ulaşım teknikleri alanında önemli projeler üzerinde çalışıyoruz. Bakanlığımız tüm bu çalışmalarda dijitalleşme, mobilite ve lojistik alanlarında önemli bir konumda yer alıyor. UDHAM Başkanlığı olarak da ağırlıklı olarak dijitalleşme üzerine Ar-Ge projeleri üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca hidrojen ve elektrikli gemiler ve demiryolu araçlarındaki teknolojik gelişmeler ve  bunların gelecekteki yeri hakkında da çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.