10.Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresine Katıldık

Dünya yüksek hızlı demiryolu sektörünün en önemli etkinliği olarak kabul edilen ve sektöre ilişkin yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin konuşulduğu Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.  Açılış konuşması UIC Genel Müdürü Jean-Pierre LOUBINOUX, Ferrovie dello Stato Italiane Group(FSI) CEO ve Genel Müdürü Renato MAZZONCINI, TCDD Genel Müdürü İsa APAYDIN ve Sayın Bakanımız Ahmet ARSLAN tarafından gerçekleştirilmiştir. 

"Sürdürülebilir ve rekabetçi işletimlere yönelik bilgilerin paylaşımı" temasıyla açılışı yapılan kongre, teknik, ekonomik ve sosyal konularla ilgili birçok oturum ve yuvarlak masa toplantıları içermekte olup dünyada demiryolu sistemlerindeki en son gelişmelerin sergileneceği ticari bir fuarın kapısını tüm ziyaretçilere açmaktadır. 

Sayın Bakanımız Ahmet ARSLAN etkinlikte Türkiye'nin, konumu itibarıyla Asya, Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz havzasının da içinde bulunduğu bölgenin kesişim noktası olduğunu ifade ederek, "Bulunduğu coğrafya, sosyal, kültürel ve ekonomik dokusu, Türkiye'yi Avrupa ve Asya'nın doğal merkezi haline getiriyor. Tarihi ipek yolunun da kalbi konumundaki Türkiye, 3-3,5 saatlik uçuşla yaklaşık 60 ülkeye erişebilen bir ülkeden bahsediyoruz. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney akslarının en önemli santral ülkesi durumundayız. Karayolu ve demiryolu koridorları, Asya-Avrupa bağlantısının en önemli ulaşım seçeneklerini oluşturmakta. Türkiye'nin yüksek hızlı demiryolları ve demiryolları endüstrisi yapısı gereği, küresel karakter arz etmekte. Bu kongreyi, bu coğrafyanın ihtiyaçlarının tespitinde, yüksek hızlı demiryolu teknolojilerinin teknik ve uygulamalarının sürdürülebilir paylaşımında bir platform olarak da görüyoruz. Sürdürülebilir ve rekabetçi işletimlere yönelik bilgilerin paylaşılması kongrenin önemli çıktılarından biri olacak" şeklinde konuştu. Ülke olarak demiryolları alanında yaptığımız yatırımlar hakkında bilgi veren Sayın Bakanımız “Türkiye'de uluslararası koridorlar potansiyeli ortaya çıkarılırken tüm projeleri bir potada kullanabilmeyi sağlayacağız. Lojistik sektörünün ihtiyaç duyduğu bütün hizmetleri verebilecek lojistik köyleri de hayata geçirdik, bu anlamda planlanan 21 lojistik merkezden 8'i işletmeye açıldı, 5'inde inşaat çalışması devam ediyor" diyerek konuşmalarını tamamlamıştır. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı olarak sektördeki Ar-Ge çalışmaları ve yenilikler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla katıldığımız etkinlikte sektör temsilcileri ile istişareler yapılmış ve Bakanlığımız çalışmalarından bahsedilmiştir. 

Fotoğraflar