5. NESİL (5G) MOBİL HABERLEŞME ALTYAPISININ GELİŞTİRME PROJELERİ LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Başkanlığımız (UDHAM) tarafından, uçtan uca yerli ve milli 5G mobil haberleşme altyapısının kurulması amacıyla yürütülen 5.Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısını Geliştirme Projelerinin Destek/İzleme Protokolü 20.11.2023 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) konferans salonunda düzenlenen törenle imzalandı.

 

Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu, Bakan Yardımcıları, BTK Başkanı ve Bakanlık bürokratlarının yanı sıra mobil operatörler Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone Genel Müdürleri ile proje kapsamında ar-ge desteğine hak kazanan 14 firmanın temsilcileri katıldı.

 

Açılış konuşmalarının ardından, ar-ge projelerinin izlenmesine ilişkin protokolün imza töreni yapıldı. 5.Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirilme Projelerinin Destek/İzleme Protokolü, projeye destek veren GSM operatörleri; Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal, Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç ve Vodafone Genel Müdürü Engin Aksoy ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Başkanımız Selami Yazıcı ve Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir arasında imzalandı.

 

Program çerçevesinde, öncelikle mobil operatörlerin ihtiyaçları göz önüne alınarak, Başkanlığımız, Haberleşme Genel Müdürlüğü, BTK, haberleşme alanında faaliyet gösteren firmalar ve GSM operatörleriyle ortak yürütülen çalışmalar sonucunda ülkemizin uçtan uca yerli ve milli 5G konusunda atması gereken adımlar belirlendi.

 

Bu doğrultuda, Başkanlığımız tarafından çağrı ilanı yapılarak firmaların projeleri öncelikle GSM operatörlerinin onayına sunuldu. GSM operatörlerinden destek alan firmalar, uzman ekipler tarafından incelendi ve uygun görülen projeler destek kapsamına alındı.

 

5.Nesil (5G) Haberleşme Altyapısını Geliştirme Projesi ile ar-ge desteği almaya hak kazanan 14 firma tarafından 5.nesil uçtan uca yerli ve milli mobil haberleşme altyapısının geliştirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan yazılım ve donanımların üretilmesi hedefleniyor. Bu projeyle Türkiye’de ilk defa üretici firma, ürünü kullanabilecek operatör ve destekleyici kurum iş birliği ile yerli ve milli ürün geliştirilmesi yönünde çalışma yapılmış olacak. Ar-ge destek programının hayata geçirilmesi ile birlikte haberleşme gibi bilgi güvenliğinin kritik öneme sahip olduğu bir alanda dışa bağımlılık azaltılarak yerli ve milli ürünler ile bilgi güvenliği sağlanacak. Ayrıca yüksek katma değerli teknoloji-yoğun bir alan olan haberleşmede ülke ekonomisine yüksek bir katkı ile birlikte yüksek nitelikli iş gücü istihdamının da artırılması sağlanacaktır. 

Fotoğraflar